АНАЛІЗ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЯК ФУНКЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ ЇХ СИСТЕМНОГО РОЗВИТКУ - БІЛЕЦЬКА, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті акцентовано на проблематиці обрання інноваційного шляху стратегічним вектором розвитку підприємств у сучасних умовах господарювання та конкуренції. Вказано на актуальності вдосконалення інноваційного менеджменту безпосередньо закладів охорони здоров’я. Зроблено висновок, що існуючих на нині методичних підходів до аналізування інноваційної діяльності підприємств недостатньо і вони потребують подальшого вдосконалення. Узагальнено провідні методики оцінювання інноваційної діяльності, інноваційного потенціалу та інноваційного розвитку підприємств. Визначено складові та показники оцінювання інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я. Розроблено алгоритм комплексного оцінювання інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я. Ідентифіковано особливості менеджменту інноваційного розвитку закладів охорони здоров’я, серед яких підвищений ризик ймовірності прийняття помилкового управлінського рішення; наявність диференційованого інституційно-правового базису регулювання інноваційної сфери для підприємств, що надають медичні послуги; стратегічна спрямованість підприємств на розробку сервісно-продуктових інновацій; обмеженість державної підтримки інноваційної діяльності; наявність ризиків витоку інформації, що містить комерційну таємницю.