ПРОРИВНІ ІННОВАЦІЇ ПРИ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНЦЕПЦІЇ «SMART CITIES»: ДОСВІД ЄС ТА МОЖЛИВОСТІ УКРАЇНИ - БАБЕНКО, В.; МАЦЕНКО, О.; ЧОРНА, Я.; ТРОЙНИКОВА, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У реаліях сьогодення широти сфер застосування та обертів набирає впровадження технологій блокчейн, IoT, ШІ. Найбільшого успіху з усіх видів транспорту, на які вплинув ШІ, досягли безпілотні автомобілі, проте обмежувальні норми та нестандартизовані правила дорожнього руху змушують європейські компанії на розробку своїх автономних прототипів поза континентом. Місцевим дозволам на безпілотне водіння не вистачає стандартизації, що полегшило б застосування європейської промисловістю своїх інновацій у великих масштабах. Відсутність ясності в правовій базі з питань відповідальності випадок збоїв, а також проблеми координації в ЄС ще більше ускладнюють проблему. При чому дана проблема актуальна і для українських реалій транспортного регулювання, особливо тієї його сфери, що апелює до перетворення міст на інтелектуальні середовища. Дана стаття підкреслює важливість введення інтелектуальних систем регулювання транспортних потоків як фактору підвищення конкурентоздатності міст у довгостроковій перспективі, виокремлює проблему необхідності стандартизації протоколів smart-систем (V2V, V2I, V2G) для підвищення однорідності та ефективності транспортного сектора країн ЄС. Окремим напрямом виступає дослідження можливостей кооперації України з Європейським Союзом в даному напрямі, її гальмуючих чинників та перспектив.