МЕТОДИ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ - КИШАКЕВИЧ, Б.; МІГУЛКА, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано сучасні підходи до оцінки ефективності лізингових операцій як зі сторони лізингодавця, так і зі сторони лізингоотримувача. Було показано, шо в цій сфері немає однозначності стосовно вибору методології, яку слід використовувати для оцінки лізингових інвестицій. Аргументовано, що через те, що лізинг завжди обходиться дорожче за звичайної операції купівлю-продажу, не всі підприємці розуміють переваги цього нетрадиційного способ у виробничого інвестування, оскільки не враховується додатковий прибуток, отриманий від обороту вивільненого через використання лізингу капіталу. Показано, що найпоширенішим методом оцінювання ефективності лізингових операцій, є підхід, який ґрунтується на оцінці ефективності лізингу у порівнянні із близьким по економічній сутності видом активних операцій – банківським кредитом.