СТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ПРАЦІ В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ СУСПІЛЬСТВА ТА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - КАПІНОС, Г.; ЛАРІОНОВА, К. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті визначені сучасні проблеми глобалізованого ринку праці України, основні з яких полягають у значному падінні чисельності економічно активного населення, скорочені рівня зайнятості в усіх регіонах країни, зростанні рівня безробіття та трудової міграції населення, старінні суспільства, структурній перебудові економіки, падінні її темпів розвитку, інформатизації суспільства. Визначальним підходом до вирішення зазначених проблем є інтеграція працівників у діджиталізований ринок праці, який порівняно з традиційним ринком, протягом останніх років динамічно розвивається. В статті представлені результати досліджень сучасного стану ринку праці в Україні та процесів управління персоналом на ньому в умовах всебічної діджиталізації, з урахуванням виходу на нього представників нового «цифрового покоління». Розглянуто основні етапи трансформації ринку праці України, їх особливості, деталізовано ситуацію у 2014-2021 роках і особливо в період пандемії COVID-19, проаналізовано рівень безробіття та міграцію населення, трансформаційні процеси в суспільстві та економіці та їх вплив на формування і розвиток ринку праці. Досліджені основні характерні ознаки нового «цифрового покоління». У зв’язку з тим, що ринок праці суттєво трансформується і виникає потреба в перебудові всіх складових системи управління персоналом суб’єктів господарювання, в статті розглянуті новітні тенденції у сфері праці та запропоновані відповідні ним компетентності працівників, якими вони повинні володіти, щоб відповідати сучасним вимогам роботодавців. Розроблено науково-практичні рекомендації щодо ефективної інтеграції українського ринку праці до процесу діджиталізації глобальної економіки. Систематизовано основні тенденції, що формуватимуть сферу майбутніх трудових відносини на новому цифровому ринку праці.