ДЕЯКІ АСПЕКТИ ФІНАНСОВОГО АНАЛІЗУ ЗА ЗВІТНИМИ ПОКАЗНИКАМИ - ХАРАКОЗ, Л.; ФЕЛОНЮК, О. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Важливою характеристикою функціонування будь-якої економіки є її стійкість, що виражає здатність економічної системи країни протистояти, адаптуватися та відновлюватися після дії негативних зовнішніх впливів. Своєчасна реакція системи на зміни, що відбуваються, може сприяти зниженню гостроти кризової ситуації та підвищенню її стійкості. Мета роботи полягає в дослідженні визначення теоретичних аспектів стійкості економічної системи та розкриття факторів, які мають вплив на неї. У статті розкрито поняття система як загальнонаукове поняття, що визначається як сукупність взаємопов’язаних і розміщених у належному порядку елементів певного цілісного утворення. Надано визначення поняття економічна система як сукупність взаємопов’язаних і відповідним чином упорядкованих елементів економіки, що утворюють певну цілісність, економічну структуру суспільства, яка має загальну мету. Проаналізовано погляди різних науковців на трактування поняття стійкість, та встановлено узагальнене визначення як здатність системи самостійно підтримувати рівновагу між компонентами внутрішньої середовища під впливом зовнішніх впливів. Досліджено групи системної стійкості, які властиві соціально-економічним регіональним системам. Розглянуто фактори, які можуть впливати на економічну стійкість систем. З’ясовано, що завдання підтримки стійкості системи полягає в тому, щоб, використовуючи складну взаємозалежність різних факторів та процесів, запустити механізми самоорганізації та вивести систему на траєкторію стійкого функціонування та розвитку. Оцінювання впливу факторів на стійкість економічної системи можна проводити за допомогою використання аналізу показників, які відносяться як до зовнішнього так і до внутрішнього середовища. Для здійснення аналізу виробничої економічної стійкості було обрано товариство з обмеженою відповідальністю «Алан». На підставі даних фінансової звітності здійснено розрахунок стійкості на рівні підприємства та досліджено рівень ймовірності настання банкрутства розглянутого товариства. Досліджено думку авторів щодо трансформування економічної моделі України з експортоорієнтованої в зовнішньостійку, для чого одним із кроків має бути розробка та реалізація Державної стратегії розвитку внутрішнього ринку.