ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ ТРАЄКТОРІЙ РОЗВИТКУ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ТРАНСФОРМАЦІЮ БІЗНЕСУ - ЧОБІТОК, Вікторія; ШЕПЕЛЕНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Сучасні умови господарювання ставлять перед менеджментом підприємств все нові задачі та вимагають завжди мати гнучкі та адаптивні стратегічні плани дій. Витрати на підвищення рівня розвитку персоналу варто розглядати як інвестиції у майбутнє та стабільне зростання бізнесу. Розвиток трудового потенціалу сучасних підприємств є надзвичайно важливим напрямом забезпечення стабільності трансформаційних процесів. Висококваліфікований та мотивований персонал здатен виконувати свої обов’язки ефективно та якісно, що безпосередньо впливає на загальну продуктивність підприємств, а також завдяки зменшення кількістю помилок у роботі, забезпечує підвищення якості продукції та послуг. Працівники з високим рівнем знань та навичок здатні генерувати нові ідеї та впроваджувати новації завдяки використанню ефективних і сучасних методів та інструментів, це сприяє забезпеченню конкурентоспроможності підприємства на ринку, а також більш ефективному використанні наявних ресурсів, що забезпечує зниження витрат на виробництво та підвищення рівня прибутковості. Метою статті є теоретично-методичне обґрунтування принципів побудови траєкторій розвитку кадрового потенціалу підприємств та їх вплив на трансформацію бізнесу в сучасних турбулентних умовах господарювання. Необхідність розвитку кадрового потенціалу в сьогоднішніх умовах господарювання є необхідним фактом сталого розвитку підприємства. Вирішення завдань ефективного функціонування та забезпечення конкурентоспроможності підприємств безпосередньо пов’язане з розвитком їх кадрового потенціалу. Нестабільні умови господарювання, конкуренція та інтенсивність економічної діяльності, посилення уваги до управлінських проблем та тенденцій, необхідність сучасних знань менеджменту та маркетингу, зростання цінності персоналу та забезпечення адекватних витрат на розвиток, а також підвищення соціальної відповідальності підприємств за розвиток потенціалу персоналу – ці фактори визначають принципи побудови траєкторій розвитку кадрового потенціалу підприємств та визначають рівень їх впливу на трансформацію бізнесу. Принципи побудови траєкторій розвитку кадрового потенціалу є необхідними і актуальними інструментами для сучасних підприємств. Вони забезпечують систематичний і стратегічний підхід до розвитку персоналу, підвищують конкурентоспроможність і ефективність бізнесу, сприяють інноваційному розвитку і адаптації до змін, а також позитивно впливають на корпоративну культуру і задоволеність працівників. Таким чином, ці принципи відіграють ключову роль у трансформації бізнесу, забезпечуючи його успішний розвиток і стійкість у динамічних умовах ринку.