ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЕМІТЕНТІВ ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УМОВАХ ІНТЕГРАЦІЇ КРАЇНИ У СВІТОВИЙ ФІНАНСОВИЙ ПРОСТІР - ПИЛИПЕНКО, Андрій; ПОПОВ, Олександр; ГРИГОРАШ, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті висвітлено особливості формування фінансового потенціалу емітентів цінних паперів та досліджено інструменти розвитку даного потенціалу в умовах розширення доступу суб’єктів господарювання до ресурсів світового фінансового простору. Метою дослідження постав розвиток теоретико-методичних засад формування фінансового потенціалу емітентів цінних паперів та визначання особливостей інституціонального розвитку фінансового потенціалу в умовах інтеграції України у світовий фінансовий простір. Гіпотеза дослідження зведена до того, що потенціал більш високого рівня системної абстракції є основою формування та передумовою розвитку потенціалу підпорядкованого рівня системної декомпозиції фінансового простору країни. В рамках доведення даної гіпотези обґрунтована доречність переорієнтації процесів формування фінансового потенціалу на сприяння появі емерджентних ефектів між ієрархічними рівнями фінансового простору країни. Розкрито логіку системного розбиття фінансового простору країни для визначення впливу процесів його інтеграції у світовий фінансовий простір на здатність емітентів цінних паперів формувати фінансовий потенціал. Доведено, що формування та розвиток фінансового потенціалу емітентів цінних паперів може відбуватися лише з урахуванням всіх більш високих рівнів системного розбиття фінансового простору держави. Для кожного з виокремлених видів потенціалу (природно-ресурсний, виробничий, трудовий, інноваційний, соціальний, організаційно-управлінський та фінансовий) розкрита емерджентна пов’язаність з фінансовими ресурсами. Емерджентість представлена як базис розробки інституційного забезпечення формування та розвитку фінансового потенціалу емітентів цінних паперів.