ПОДАТКОВИЙ ІНЖИНІРИНГ В ОФШОРНИХ ФІНАНСОВИХ ЦЕНТРАХ ЯК ІНСТРУМЕНТ ТІНІЗАЦІЇ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - РЕЗНІКОВА, Наталія; ІВАЩЕНКО, Оксана; ДВОРНИК, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проведено ревізію офшорних фінансових центрів від усталених до сучасних інтерпретацій з позицій їхнього потенціалу впливати на процеси тінізації глобальної економіки. Розглянуто «несумлінну локаційну податкову конкуренцію» як обернену сторону податкового інжинірингу в офшорних фінансових центрах. З’ясовано, що по цей день як в практиці БНП, так і компаній- експортерів використовувались такі види податкового інжинірингу за участю офшорних фінансових центрів, як: 1) планування податків (з врахуванням можливостей існуючого законодавства); 2) ухиляння від сплати податків та відмивання грошей (із ухиленням від оподаткування, передбаченого законодавством); 3) практика податкового арбітражу за допомогою гібридної невідповідності та корпоративних податкових ігор. До негативних наслідків розвитку офшорного бізнесу для світової економіки в контексті її тінізації в цілому та міжнародного руху капіталу, зокрема, віднесено: відтік капіталу з різних груп країн, що дестабілізує їх економічний розвиток; легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом та (в останні роки) зростання фінансування тероризму; нестабільність розвитку національних економік через зростання емісії коштів у розвинених країнах; акумулювання капіталу, що «не працює» на цілі економічного розвитку; зростання нестійкості фондового ринку, мінливість податкових та відсоткових ставок через вільну транскордонну міграцію великих обсягів фінансових коштів; нестійкість та коливання попиту на капітал, що не відповідає реальній ситуації на світових валютних та фінансових ринках; погіршення інвестиційних рейтингів окремих країн та зростання навантаження на платіжний баланс; витік інвестиційних ресурсів, які могли б йти на реалізацію цілей економічного розвитку та зростання; звуження бази оподаткування та надходження податків до бюджету; зростання витрат на безпеку кордонів держави (боротьба з контрабандою), що веде до перерозподілу фінансів в економіці; реалізація необґрунтованої макроекономічної, податкової та валютної політики окремими країнами через відсутність детальних знань про офшорний бізнес. Встановлено, що використання офшорної компанії при експорті зазвичай дозволяє продати товар за гранично низькими цінами, а потім перепродати офшорною компанією кінцевому покупцю за рівнем ринкових цін. Оподатковуваний прибуток національного експортера у такому разі залишається мінімальним, а різниця між реальною і заниженою ціною під час експорту утворює прибуток офшорної компанії, зареєстрованої в країні із пільговим чи нульовим рівнем оподаткування доходів. Зазначено, що традиційне розуміння офшорних центрів змінюватиметься, і натомість з’являтимуться нові інструменти податкової оптимізації, як то оптимізація оподаткування дивідендів, що призводитиме до тінізації глобальної економіки.