ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РИНКІВ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - АНАНЬЄВ, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено особливості функціонування фінансових ринків в умовах глобальної нестабільності, а також вплив факторів, що сприяють цьому: геополітичні напруження, економічні коливання та системні ризики. Визначено елементи фінансового ринку: сукупність фінансових активів; систему фінансових установ (органи державного управління та контролю і ринкову фінансову інфраструктуру); технології укладання угод купівлі-продажу фінансових активів; сукупність операцій з купівлі-продажу фінансових активів. Проаналізовано сумарні активи українських комерційних банків з 2008 по 2021 рр. Відзначено, що структура активів банків України є досить різноманітною, і включає такі складові, як готівка, банківські вклади, кредитні портфелі, цінні папери, нерухомість та інші активи. Тому при аналізі активів банків важливо звертати увагу на їх структуру та якість, що може суттєво впливати на фінансові результати банків та загальну стабільність фінансової системи країни.