РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОМОГОСПОДАРСТВ КАРПАТСЬКОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ: АСПЕКТ СОЦІАЛЬНОЇ ВРАЗЛИВОСТІ НАСЕЛЕННЯ - МАХОНЮК, Олександр; БІДАК, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Статтю присвячено дослідженню аспектів, які впливають на соціальну вразливість населення Карпатського регіону. Проаналізовано ресурсне забезпечення вітчизняних домогосподарств у фокусі соціальної вразливості, яке передбачило аналізування таких показників як оплата праці, доходи від підприємницької діяльності, захищені ресурси соціальної сфери у грошовому виразі. Огляд наявних статистичних даних дозволив сформулювати негативні тенденції які відбулись за останнє десятиліття в структурі ресурсного забезпечення вітчизняних домогосподарств. Критично оцінено зокрема загальне скорочення державних соціальних виплат населенню, у зв’язку з чим суттєву увагу приділено дефініції прожитковий мінімум, яка виступає базою при розрахунку цих виплат та інших державних нарахувань. Приділено увагу питанню дошкільної освіти в Карпатському регіоні; сформульовано яким чином домогосподарства з дітьми дошкільного віку становлять одну з найбільш соціально-вразливих груп населення країни. Відзначається, що сьогодні питання соціальної вразливості українців ще сильніше загострює повномасштабна війна Росії, відтак актуальним постає запит розробки якіснішого інструментарію аналізування ресурсного забезпечення та потреб населення.