ДО МЕТОДИКИ АНАЛІЗУВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - ВАСИЛЬЦІВ, Тарас; ЧУЙ, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Посилено увагу до проблематики забезпечення фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарювання у сучасних складних умовах економічної невизначеності. Наголошено на ролі та значимості застосування прогресивного інструментарію аналізування та оцінювання фінансово-економічної безпеки суб’єктів господарювання. Надано характеристику індикаторному підходу до аналізування фінансово-економічної безпеки. Вказано на переваги та недоліки застосування ресурсно-функціонального підходу до аналізування фінансово-економічної безпеки підприємств. Доведено, що найбільш незабезпеченими на нині аспектами в частині аналізування фінансово-економічної безпеки є формування системи індикаторів аналізування, а також обґрунтування їх граничних значень. Розроблено методичний підхід, який дозволяє усунути цю методологічну ваду. Визначення граничних значень індикаторів запропоновано здійснювати зі застосуванням підходів: окупності витрат, окупності власного капіталу, беззбитковості, стандартних значень фінансових коефіцієнтів та порівняння з середньо галузевими значеннями.