ПРОСТОРОВИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ НЕОТЕХНОЛОГІЧНОГО ОНОВЛЕННЯ - ТУЛЬЧИНСЬКА, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Дослідження присвячено обґрунтуванню засад управління економічним потенціалом виробничих підприємств в умовах неотехнологічного оновлення за використанням просторового підходу. У статті обґрунтовано, що неотехнологічне оновлення передбачає інтенсифікацію процесу економічного відтворення, яке досягається шляхом докорінної зміни виробничих процесів за рахунок диференціації праці, перетворення науково-технологічного потенціалу у виробничу силу, креативних підходів та раціоналізації виробництва. Економічний потенціал виробничого підприємства розглядається у дослідженні як певна система, що має всі властивості, притаманні системі, яка складається із сукупності складових підсистем, результативність яких є більшою за їх результативність як окремих частин. Обґрунтовано, що економічний потенціал виробничого підприємства в умовах неотехнологічного оновлення визначається його реальними та латентними можливостями у певній сфері економічної діяльності із урахуванням просторових особливостей. Зазначається, що управління економічним потенціалом підприємства представляє собою складний, безперервний, спрямований на досягнення поставлених цілей процес через потік взаємопов’язаних дій, тобто функцій управління, які пов’язані із прийняттям управлінських рішень, різноманітними процесами комунікацій, виокремленням інструментарію досягнення поставлених цілей тощо. Доведено переваги просторового підходу до управління економічним потенціалом виробничого підприємства в умовах неотехнологічного оновлення.