СУЧАСНІ МЕГАТРЕНДИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - ІВАНЮК, Ульяна; КРАВЧЕНКО, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті охарактеризовано основні сучасні соціально-економічні мегатренди в Україні. Доведено, що рівень резилентності соціально-економічної системи не лише України значно знизився в результаті порушення логістичних каналів поставок продовольства та продукції сільського господарства, а також значно порушилися властивості стійкості та адаптивності економічних систем більшості країн світу з низьким і середнім рівнями доходу, оскільки значно зросла вартість продуктів першої необхідності, що впливає і на платоспроможність, і на рівень споживання у ВВП. Наведенні можливі екологічні загрози, які виступають наслідками вторгнення Російської Федерації в Україну. Окреслено ризик резилентності соціально-економічних систем через зростання процесів міграції, зокрема збільшенням чисельності внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Найтяжчою ціною для України стали незворотні людські втрати в результаті бойових дій та відчутні обсяги масової внутрішньої та зовнішньої міграції.