ТЕОРЕТИКО-МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ ОБЛІКУ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ НЕРУХОМОСТІ - ІВАНЧЕНКОВА, Л.; ЛАГОДІЄНКО, Н.; УЖВА, А.; СЄРОВА, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті систематизовано та узагальнено теоретико-методичні аспекти обліку інвестиційної нерухомості. Узагальнено підходи до ідентифікації інвестиційної нерухомості. Виділено класифікаційні ознаки та критерії розмежування операційної та інвестиційної нерухомості. Визначено умови для того, щоб основні засоби визнати інвестиційною нерухомістю. Встановлено перелік загальноприйнятих об’єктів, які визнаються інвестиційною нерухомістю. Розглянуто відображення інвестиційної нерухомості на рахунках бухгалтерського обліку. Систематизовано методичні підходи до оцінки інвестиційної нерухомості в обліку. Доведено, що облік інвестиційної нерухомості за первісною (залишковою) вартістю подібний до обліку основних засобів. Виділено відмінності відображення в обліку інвестиційної нерухомості за первісною вартістю від основних засобів. Наголошено на тому, що Податковий кодекс на сьогодні не містить спеціальних правил для обліку інвестиційної нерухомості.