СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЕКОЛОГІЧНОГО ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - МОСКВЯК, Я. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано основні напрямки розвитку екоткризму, визначено формування туристичної діяльності екологічного спрямування в Україні. Найголовнішим потенціалом кожної країни чи території є її багатство на екотуристичні ресурси, найважливішими їхніми складовими є якість та обсяг для того аби ці ресурси використовувати і розвивати, потрібно не тільки мати уявлення про них, а і багато знати. Екологічний туризм (екотуризм) набуває усе більшого поширення у сучасному світі. Швидке зростання популярності екотуризму прямо пропорційні зменшенню природних та традиційних культурних ландшафтів. Очевидно те, що чим сприятливіший клімат ,тваринний чи рослинний світ або різноманітність культурної спадщини, тим багатша країна і зростає попит на цю місцевість. Вигідними умовами для того щоб розвивати екологічний туризм є наявність різноманітного рельєфу , флори та фауни , а також вихід до моря чи океану, багато річок , озер, водоспадів та ін. На сьогодні, глобальні екологічні проблеми викликають занепокоєння всього людства. Екологічна криза є головним чинником для усвідомленням проблем довкілля та вживання дій щодо покращення ситуації. По – перше, екологічний туризм дає можливість цілісного бачення природи, людини і культурної спадщини, а по – друге , саме ця галузь є найбільш актуальною у Карпатському регіоні. Екологічний туризм сприяє розвитку культури людини і допомагає здобувати нові знання, завдяки цьому людина самовдосконалюється реалізує та поліпшує свої рекреаційні та духовні потреби. Екологічний туризм охоплює великий сектор галузі від одноденного відпочинку за містом і невеликих екскурсій для школярів до багатоденних трекінгів. За родом занять виділяють 3 види екотуризму : Науковий екологічний туризм. Експедиції вчених, практика студентів в заповідниках, польові дослідження (наприклад, звіти чисельності тварин) із залученням волонтерів. Пізнавальний екотуризм. Спостереження за ссавцями, птахами, рідкісними рослинами, метеликами. Тури до палеонтологічними пам’яток, етнографічні поїздки, фотополювання. Рекреаційний туризм. Активний відпочинок: кінні, піші, велосипедні походи, альпінізм, рафтинг, сплав по річках. Пасивний відпочинок: пікніки, перебування на базах і в наметових таборах з вивченням околиць.[5] Екологічний туризм — це вид туризму, який передбачає пізнавальну подорож до тендітних, недоторканих та відносно непорушених природних територій та цікавих об’єктів з метою отримання приємних емоцій від перебування на зеленій місцевості та поглиблення знань про неї та її жителів. Опираючись на вище написане, можна зробити висновок, що екологічний туризм є дуже важливою галуззю туризму на сьогоднішній час. Саме основні принципи зеленого туризму допомагають досягти поставлених завдань задля збереження екології та культури певних областей Карпатського регіону та усього світу вцілому, де так стрімко розвивається екологічний туризм.