ТРАНСФОРМАЦІЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕСТАЦІОНАРНОЇ ЕКОНОМІКИ: МОНІТОРИНГ МАКРОЕКОНОМІЧНИХ ІНДИКАТОРІВ - КАРПЕНКО, Лідія; ЇЖА, Микола (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Наукове дослідження полягає в обґрунтуванні та розробці концептуальних засад та рекомендацій щодо трансформації інвестиційної політики України в умовах нестаціонарної економіки на засадах моніторингу макроекономічних показників. У роботі пропонується використання сучасних інструментів моніторингу макроекономічних показників та дослідження їх нестаціонарної динаміки в контексті реалізації інвестиційної політики на основі інструментів фазового та коінтеграційного аналізу, що дає змогу отримати комплексну оцінку та проаналізувати стабільність макроекономічної динаміки України в умовах посилення глобалізаційних перетворень у динаміці територіального розвитку, що відбуваються в умовах глобальних кризових процесів. Це дослідження спрямоване на виявлення та оцінку факторів (детермінант), що впливають на приток прямих іноземних інвестицій у регіони України. У роботі досліджено фактори, які суттєво впливають на обсяги прямих іноземних інвестицій. Для перевірки гіпотез запропонована економіко-математична модель з фіксованими ефектами. Метою роботи є вивчення трансформації інвестиційної політики України в умовах нестаціонарної економіки. Автори систематизують інструментальну базу екстраполяції та побудови прогностичної обґрунтованості міжнародної інвестиційної діяльності на територіальному рівні. Практичний бік роботи виражають економічні статистичні дослідження прямих іноземних інвестицій в Україні. У даній роботі авторами запропоновано систематизацію основних показників, які використовуються в економіко-статистичних методах для прогнозування рівня ризику при оцінці ефективності інвестиційних проектів. Прикладні аспекти ґрунтуються на систематизації інструментальної бази моделювання інвестиційної політики в України на засадах аналітичної функції оцінки макроекономічних індикаторів. Впровадження інструментарію дослідження динаміки взаємодії основних макроекономічних індикаторів на основі пропонованої методики моніторингу нестаціонарних динамічних процесів дозволить визначити стратегію стабілізації і подальший розвиток економіки держави, якісний стан якої визначається тісним нелінійним асинхронним взаємозв’язком основних макроекономічних індикаторів, що характеризують реальний стан соціально-економічної системи в поточний період та отримати адекватні прогнози. Перспективами подальших досліджень виступає вдосконалення питань щодо трансформації інвестиційної політики України та здійснення інтегрованого управлінського аналізу. Заплановано подальші дослідження у напрямку розробки та застосування адекватного інструментарію моніторингу макроекономічних показників на основі вивчення їх нестаціонарної динаміки в контексті реалізації інвестиційної стратегії держави.