ВПЛИВ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ НА ГЛОБАЛЬНЕ ТА ВНУТРІШНЄ ПРОДОВОЛЬЧЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - МУДРАК, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджується вплив російсько-української війни на перспективи постачання української агропродовольчої продукції на глобальний і внутрішній продовольчий ринок. Робиться обґрунтоване припущення, що внаслідок військових дій скорочення експорту української зернової продукції зумовлює безпрецедентне зростання продовольчих цін на світовому ринку та загострення глобальної проблеми голоду. Стверджується, що фактичні запаси продовольства та планові обсяги сільськогосподарського виробництва України – достатні для забезпечення її внутрішніх потреб. Доведено, що відновлення українського агропродовольчого експорту в попередніх обсягах можливе лише за умови припинення бойових дій, повернення контролю над усіма портами та розблокування азовського та чорноморського цивільного судноплавства, оскільки можливості логістики транспортних комунікацій на суші не перевищують 1 млн тонн зерна на місяць.