ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ВЗАЄМОВІДНОСИН З КЛІЄНТАМИ - ВОЛОБОЙ, Анастасія; МОКРА, Анна; БЄЛОЗЕРЦЕВ, Василь; ЄЛІСЄЄВА, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті аналізуються системи CRM. Подано концепцію та принципи їх роботи. Проаналізовано процес впровадження CRM систем. Крім того у статті наведено поняття CRM системи.