БЮДЖЕТНА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВ З ТРАНСПОРТУВАННЯ ВУГЛЕВОДНІВ В СФЕРІ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ - ГОРАЛЬ, Ліліана; ВОЙТКІВ, Людмила; ДУБ, Софія; СТЕПАНЮК, Ольга; ЯКУБИШИН, Олександра (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Нафтогазова галузь України завжди входила до переліку основних бюджетоутворюючих, проте діяльність її підприємств супроводжується ризиками настання техногенних катастроф, наслідки яких призводять і до викидів парникових газів. В даній статті автори акцентують увагу на потребі формування вуглецевого податку як компенсатора парникового ефекту та на формуванні якісної соціально-відповідальної бюджетної політики підприємств, які транспортують вуглеводні. Проведено короткий огляд принципів та засад бюджетної політики України. Здійснено аналіз ініціатив вуглецевого ціноутворення. Наведено перелік детермінант, що впливають на процес декарбонізації та запропоновано проводити вуглецеве ціноутворення базуючись на економічній та екологічній оцінці техногенних ризиків, так як жоден із наявних інструментів вуглецевого ціноутворення у світі не встановлює ціну на такому рівні, який би забезпечив скорочення глобальних викидів парникових газів.