МЕТОДОЛОГІЯ АНТИСИПАТИВНОГО ПІДХОДУ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ДИНАМІЧНОЇ СТІЙКОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В ХОДІ РЕАЛІЗАЦІЇ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ - СТАДНИК, Валентина; ГОНЧАРУК, Андрій; ЙОХНА, Віталій; ГОНЧАРУК, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Актуалізовано проблему відновлення діяльності промислових підприємств України в післявоєнний період на засадах реалізації інноваційних стратегій. Наведено результати аналізу інноваційної діяльності промислових підприємств України за 2014–2020 роки та співвіднесено їх із динамікою відповідних витрат. Вказано на низьку віддачу від інноваційної діяльності. Зроблено припущення, що це є наслідком того, що при формуванні цільових орієнтирів інноваційних стратегій перевага надається показникам алокативної ефективності. Вказано на недоліки такого підходу і акцентовано на пріоритетності забезпечення адаптивної ефективності. Висловлено авторську позицію, що методологічною основою розроблення інноваційних стратегій промислових підприємств має бути антисипативний підхід у менеджменті. Аргументовано, що це потребує високої інформаційної чутливості в системі прийняття рішень, що досягається децентралізацією управління. Розроблено алгоритм обґрунтування рішень в системі децентралізованого управління системними трансформаціями підприємства на основі реалізації інноваційних стратегій.