ПОДАТКОВЕ НАВАНТАЖЕННЯ ВІТЧИЗНЯНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ: МЕТОДИЧНИЙ АСПЕКТ - МАТВІЙЧУК, Леся; ОЛІЙНИК, Лариса (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено наукові підходи до визначення рівня податкового навантаження підприємства, запропоновано авторський підхід, який базується на визначенні податкового навантаження за всіма податками, які фактично сплачує підприємство, враховує рівень сплати ЄСВ, а також рівень платіжної дисципліни підприємства та частки кредиторської /дебіторської заборгованостей за розрахунками з бюджетом. У ході дослідження проаналізовано зміни податкового законодавства та досліджено їх вплив на рівень податкового навантаження підприємств в умовах воєнного стану. Визначено, що поряд із лібералізацією податкового законодавства та зменшенням податкового тиску на рівні держави суб’єктам господарювання доцільно здійснювати оптимізацію й регулювання податкового навантаження шляхом розробки власної ефективної податкової політики. Наведено основні напрямки оптимізації податкового навантаження, що дозволить максимізувати прибуток підприємств та підвищити рівень їх фінансової стійкості.