ОСОБЛИВОСТІ КОНЦЕПТУ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ ГІРНИЧОДОБУВНОЇ ГАЛУЗІ - ЯЦИКОВСЬКИЙ, Богдан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті визначено засадничі теоретичні положення щодо необхідності, міри та способів регулювання економіки, еколого-економічного, сталого та інноваційно-технологічного розвитку. Обґрунтовано завдання державного регулювання економічним розвитком гірничодобувної галузі. Запропоновано розглядати як комплекс заходів держави у вугільній, нафтогазовій, металургійній, електроенергетичній промисловості та комунальному господарстві, що спрямовані на ефективне використання природно-ресурсного потенціалу, базованого на добуванні з надр корисних копалин, а також їх розвідки, розробки, первинної переробки, використання і збуту, внаслідок чого відбуваються прогресивні зміни виробничо-послугового і структурного характеру в економіці країни та її регіонів. Метою державного регулювання є ефективне використання природно-ресурсного потенціалу. Охарактеризовано комплекс заходів державного регулювання економічним розвитком гірничодобувної галузі за напрямками планування, регулювання, регламентування, нагляду і контролю. Особливу увагу звернено на інструменти регулювання, а саме дозвільні з відповідним адміністративним супроводом, податкові, інвестиційні. У рамках визначення особливостей регламентування розвитку галузі акцентовано увагу на його взаємозв’язку з програмними документами загальнодержавного і регіонального рівнів.