ПЕРФОМАНС – ФЕНОМЕН СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - ГАРАФОНОВА, Ольга; ЯЩЕНКО, Інна; ДЕРЕВ’ЯНКО, Діана; ЯНКОВОЙ, Роман (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Зростання популярності мистецтва перфомансу (англ. – performance art) робить його яскравим явищем міжнародної соціокультурної реальності. Яскрава, протестна форма художнього вираження 1960–1970-х рр. наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. набуває статусу одного з самих затребуваних жанрів сучасного мистецтва. На сьогоднішній день перфоманси проходять у багатьох великих музеях світу, елементи жанру запозичуються сучасною масовою та протестною культурою, а сам транслітерований термін обростає новими значеннями і вживається в різних контекстах. Існуючи та розвиваючись усередині «поля мистецтва» (міжнародні інституції, професійне співтовариство, критика тощо), перфоманс зачіпає усі без виключення аспекти життя людини, та виступає сучасним феноменом життя людини. Перфоманс має колосальний комунікативний потенціал, оскільки розрахований на активний вплив на публіку чи інтерактив із аудиторією. Він ілюструє одну з тенденцій сучасного мистецтва: зміщення акценту з художника на глядача. Високий ступінь значущості реципієнта у процесі сприйняття мистецтва та збільшення ролі контексту неминуче змінюють межі мистецтва, надаючи істотний вплив на взаємини мистецтва та суспільства. Дана стаття присвячена розгляду філософських поглядів на перфоманс, основних принципів сучасного мистецтва, характерні риси перфомансу в повсякденності, так само аналізуються філософсько-поглядові ідеї, що лежать в основі мінімалізму як способу життя.