КЛАСТЕРНИЙ ПІДХІД У ДЕРЖАВНІЙ ПОЛІТИЦІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ МАЛОГО БІЗНЕСУ У РЕГІОНАХ - ШПИЛЬОВА, Віра; ЧЕРЕВКО, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті здійснено наукове обґрунтування теоретики-методичних особливостей кластерного підходу у державній політиці управління розвитком малого бізнесу, враховуючи сукупність прогресивних вимог до організації підприємницької діяльності. Охарактеризовано змістовну сутність сфери малого бізнесу та її роль у забезпеченні стабільності економіки країни. Наголошено на важливості спільного вирішення економічних завдань у досягненні необхідного рівня зростання, що повинно закладатися у розроблення та реалізацію державної політики управління малим бізнесом. Розкрито цільові орієнтири запровадження кластерного підходу та його важливості у системі налагодження державної підтримки розвитку малого бізнесу. Сформовано функціональні напрями впровадження кластерного підходу у систему державного управління розвитком малого бізнесу, що стосуються модернізації підприємницької діяльності, врегулювання середовища функціонування, збільшення набору конкурентних переваг, забезпечення реалізації соціально-економічних інтересів. Визначено особливості державної політики управління розвитком малого бізнесу, що утвердилися в контексті запровадження кластерного підходу.