АНАЛІЗ ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ДЛЯ РОЗВИТКУ ГЕРОЇКО-ПАТРІОТИЧНОГО ТУРИЗМУ В КАРПАТСЬКОМУ РЕГІОНІ УКРАЇНИ - ПАНЬКІВ, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В сучасних умовах війни в Україні, коли країна ціною життя та зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів відстоює свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення набуває національно-патріотичне виховання. Тому, у статті ми проаналізували основні види ресурсів, які використовуються при організації героїко-патріотичних турів у Карпатському регіоні України та їх значення для патріотичного виховання молоді. Львівська область належить до регіонів України, де є найсприятливіші можливості розвитку героїко-патріотичного туризму. В області є значна кількість героїко-патріотичних ресурсів, загалом, понад 170. Серед усіх видів героїко-патріотичних ресурсів, найбільшу частку займають пам’ятники та пам’ятні місця, пов’язані з визначними діячами національно-визвольної боротьби, поховання знаходяться на другому місці, пам’ятки та пам’ятні місця, пов’язані з визначними історичними подіями та їх учасниками займають третю позицію, музеї та музейні експозиції займають четверту позицію та об’єкти військової інфраструктури (криївки) за кількістю знаходяться на четвертому місці. Закарпаття, з огляду на історичні особливості становлення, також має значні ресурси для розвитку героїко-патріотичного туризму. До скарбниці культурної спадщини Закарпатської області належать пам’ятки археології, історії, архітектури та монументального мистецтва. Івано-Франківщина також має велику кількість матеріальних і духовних пам’яток, зокрема музеїв. За результатами досліджень, на території області виявлено близько 170 об’єктів героїко-патріотичного туризму. У Чернівецькій області також є велика кількість музеїв та меморіальних місць, пов’язаних з життям і творчістю видатних діячів науки і культури Буковини та Європи. Серед героїко-патріотичних ресурсів Буковини важливе значення мають поховання та музеї. Всього на території Карпатського регіону виявлено понад 600 туристичних об’єктів, серед яких найчисленнішими є поховання та пам’ятки і пам’ятні місця, пов’язані з визначними історичними подіями та їх учасниками. Зокрема, значний інтерес для туристів становлять музеї та об’єкти військової інфраструктури, найбільшу їх кількість виявлено у Львівській та Івано-Франківській областях.