СУЧАСНІ МЕТОДИ ОЦІНКИ КРЕДИТОСПРОМОЖНОСТІ ПОЗИЧАЛЬНИКІВ –ЮРИДИЧНИХ ОСІБ БАНКАМИ УКРАЇНИ - БАЛИЦЬКА, Марія; ПАРЖИЦЬКА, Маргарита (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано сучасні моделі оцінки кредитоспроможності позичальника, а також їх характеристики та переваги та недоліки. Дослідження існуючих методик оцінювання кредитоспроможності позичальника-юридичної особи дозволило прийти до висновку, що для отримання точних і об’єктивних оцінок кредитоспроможності підприємства слід використовувати комплексні методики. При цьому, методичне забезпечення оцінки кредитоспроможності позичальника –юридичної особи, що використовується вітчизняними банківськими установами, потребує подальшого вдосконалення в частині розроблення інструментарію оцінки якісних характеристик кредитоспроможності підприємства. У зв’язку із цим у статті також розглянуто новітні підходи до методики оцінювання кредитоспроможності юридичних осіб, такі як кредитний рейтинг, інноваційний кредитний скоринг, в тому числі на основі застосування альтернативний даних, базуються на ефективному використанні сучасних цифрових технологій: BigData, штучний інтелект, машинне навчання.