ГЕОГРАФІЯ ТЕМНОГО ТУРИЗМУ У СВІТІ - ЛУЩИК, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті підкреслено, що проблематика «темного» туризму є недостатньо опрацьованою в наукових джерелах, проте уже викликає зацікавленість в науці та суспільстві. Здійснено короткий авторський аналіз матеріалів сучасних наукових розвідок і досліджень щодо теоретичних та практичних аспектів розвитку «темного» туризму в світі. Досліджено ресурсну базу для розвитку «темного» туризму у світі. Укладено перелік 57 потенційно популярних для туриста «темних» місць і об’єктів (середньовічні замки, підземелля, тематичні музеї, в’язниці, собори, давні поселення, кладовища, аномальні зони, місця сили, поля битв та баталій тощо), які можуть використовуватися при розробці нових туристичних продуктів. За даними моніторингу, виконана картосхема об’єктів «темного» туризму. Здійснено географічну (за макрорегіонами світу) та тематичну (за приналежністю об’єктів до конкретних різновидів темного туризму: містичного туризму, некропольного туризму, танатотуризму та туризму катастроф) структуризацію цих об’єктів, та виявлено закономірності в їх геопросторовій організації. Виокремлено найцікавіші об’єкти темного туризму регіонів світу та подано коротку характеристику декількох дестинацій.