РИНОК МОЛОКА І МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ: СВІТОВІ ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - КОЗАК, Ольга; ГРИЩЕНКО, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано основні тенденції розвитку виробництва молока у світі, у тому числі в найбільших країнах-виробниках, серед двадцяти яких знаходиться і Україна. Виявлено основні напрями та причини змін у виробництві, чисельності та продуктивності молочних тварин, а також особливості трансформації молочних ферм у світі та в нашій Україні. Визначено причини коливань закупівельних цін на світовому ринку та їх відображення на вітчизняному ринку. Обґрунтовано необхідність розширення експорту молочних продуктів з України під час війни та після її закінчення, особливо в умовах лібералізації торгівлі з Європейським Союзом. Проведено аналіз перспектив розвитку світового ринку молока і молочних продуктів до 2030 року з урахуванням сучасних факторів впливу, серед яких особливе місце відведено наслідкам війни в Україні.