МОДЕЛЮВАННЯ ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ЖЕЛІХОВСЬКА, Майя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У глобалізованому світі, що характеризується технологічними змінами, взаємодії між економічними та соціальними суб’єктами мають вирішальне значення для використання ринкових можливостей та максимізації ефективності використання ресурсів. Цифрове перетворення економіки створює передумови появи технологічних інструментів з принципово новими властивостями, які рухаються промисловим впровадженням технологій штучного інтелекту, хмарних обчислень та інших інноваційних продуктів. Виробничо-логістичні системи, що забезпечують підтримку життєвого циклу перспективних технічних систем, також стають активними компонентами єдиної мережі інтелектуальних машин, що працюють на базі інтернет-технологій. Проблеми логістики залишаються актуальними, адже успішне функціонування будь-якої організації та її конкурентоспроможність безпосередньо залежать від грамотної взаємодії усіх підсистем підприємства, у тому числі і логістичної. Організаціям, які не можуть адаптуватись до сучасних вимог обміну інформацією та вимогам щодо управління бізнес-процесами, буде важче створювати додану вартість у своїх продуктах та послугах. Цифрова трансформація є провідним трендом, який відображає вектор розвитку економіки та суспільства в цілому. Впровадження цифрових технологій у логістичні процеси підприємства слід розглядати як невід’ємну частину розвитку логістичної системи та підприємства загалом у сучасних умовах. Упровадження сучасних цифрових технологій у логістичну діяльність призводить до зміни бізнес-моделей і стратегічного планування; покращує взаємодію між усіма учасниками логістичного процесу; збільшує продуктивність діяльності і, як наслідок, підвищує конкурентоспроможність логістичних підприємств на ринку. В умовах стрімкої цифровізації виникає потреба в освоєнні актуальних каналів та форматів доставки, аналізувати великі дані, автоматизувати процеси, впроваджувати блокчейн і роботів. Логістична галузь стає одним із драйверів цифровізації.