ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК КЛЮЧОВИЙ НАПРЯМ ЦИФРОВОГО РОЗВИТКУ - ЗАВГОРОДНІЙ, Андрій; ІВАНЧЕНКОВА, Лариса; ШАПОВАЛОВА, Інга; МАРКОВА, Тетяна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено явище діджиталізації як ключового напряму цифрового розвитку. Встановлено, що діджиталізація – цифрова трансформація життя, суспільства та бізнесу. Це дуже актуальний процес з точки зору активного розвитку технологій. Відмічено, що сутність діджиталізації полягає в оцифровуванні послуг, товарообігу, документів та всіх сфер життя. Передумовами формування та результативного функціонування конкурентного середовища мають стати відсутність дискримінації та рівноправність всіх суб‘єктів аграрного бізнесу та окремих сегментів аграрного ринку. Так люди матимуть змогу в електронному форматі здійснювати всі необхідні процеси: купувати товари, оформляти страховку, отримувати документи та ін. Наголошено на тому, що з 2014 року Європейська комісія контролює цифровий прогрес країн-членів шляхом розрахунку індексу цифрової економіки та суспільства (DESI). Проаналізовано показники DESI 2021 і встановлено, що відстежується прогрес, досягнутий у державах-членах ЄС у цифровому розвитку у таких галузях, як людський капітал, широкосмуговий зв’язок, інтеграція цифрових технологій підприємствами та цифрові технології, громадські послуги. Всі держави-члени досягли прогресу в галузі діджиталізації, але загальна картина щодо держав-членів неоднозначна, і, незважаючи на деяку конвергенцію, розрив між лідерами ЄС та країнами з найнижчими показниками DESI залишається значним. Найбільш значний прогрес у порівнянні з минулим роком можна побачити в Ірландії та Данії, за ними йдуть Нідерланди, Іспанія, Швеція та Фінляндія. Ці країни також працюють значно вище середнього показника DESI ЄС, виходячи з їхніх балів у DESI 2021. Загалом, Данія, Фінляндія, Швеція та Нідерланди мають найрозвиненішу цифрову економіку в ЄС, за ними йдуть Ірландія, Мальта та Естонія. Найнижчі показники DESI мають Румунія, Болгарія та Греція. З’ясовано, що незважаючи на ці покращення, усім державам-членам необхідно буде докласти узгоджених зусиль для досягнення цілей до 2030 року, поставлених у рамках стратегії "Цифрового десятиліття Європи". Встановлено, що Україна у цій новій реальності робить лише перші кроки. Позитивне у цьому те, що ми рухаємось. Негативне – ці кроки часто здійснюються за стандартами, незрозумілими країнам Євросоюзу, інтеграція з якими – ще одна стратегічна мета України.