ОЦІНЮВАННЯ СТРАТЕГІЧНИХ РИЗИКІВ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В ПРОЦЕСІ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ - БАБІЙ, Ірина; ЗДРЕНИК, Василь; КОСІЮК, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуто актуальність визначення та оцінювання стратегічних ризиків при бізнес-плануванні в умовах невизначеності середовища функціонування підприємства, досліджено сутність і природу загроз та ризиків. Доведено, що сучасні умови господарювання вимагають постійного моніторингу ризикоутворюючих чинників для створення ефективної та гнучкої системи бізнес-планування підприємства в умовах нестабільності. Досліджено типологію ризиків, охарактеризовано їх різновиди, побудовано схему їх взаємодії. В статті встановлено, що управління стратегічними ризиками є невід’ємною складовою частиною складання та реалізації бізнес-плану підприємства. Розглянуто особливості аналізу та оцінювання ризиків, яких можна запобігти, стратегічних ризиків та внутрішніх ризиків в процесі бізнес-планування. Авторами наведено приклад оцінювання стратегічних ризиків впровадження проєкту в межах бізнес-плану. На прикладі досліджуваного підприємства, в статті виділено окремі групи ризиків впровадження проєкту в процесі бізнес-планування. На основі методу експертних оцінок, було розраховано середню вірогідність настання окремого виду ризику як середньоарифметична величина вірогідностей за думками трьох експертам, а також сумарна оцінка кожного виду ризику з урахуванням середньої вагомості ризику при реалізації нового проєкту. Представлено та деталізовано етапи оцінювання узгодженості думок експертів за допомогою математичного методу розрахунку коефіцієнта конкордації. На прикладі досліджуваного підприємства встановлено, що ризики за кожною групою можуть мати різний вплив на реалізацію проєкту, тому і розроблені, в подальшому, заходи щодо їх нівелювання визначатимуться чинниками зовнішнього та внутрішнього середовища. Узагальнено, що від прийнятої методики оцінювання ризиків значною мірою залежить ефективність бізнес-планування та результативність діяльності економічних суб’єктів.