ІННОВАЦІЇ У ФОРМУВАННІ ФІНАНСОВИХ ЕКОСИСТЕМ - КРАСНОВА, Ірина; ЩЕГЛЮК, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті визначено сутність та детермінанти формування фінансових екосистем. На основі аналізу сучасних трендів розвитку фінансових ринків виокремлено фінансові інновації, що породжені цими трендами. Наголошено, що розвиток цифрової економіки це стратегічний напрям розвитку фінансових інновацій. Лібералізація фінансових відносин, в умовах розвитку цифрової економіки, стимулювала появу та розвиток банків нового типу, з новими бізнес-моделями, що ґрунтуються на єдиній платформі фінансового ринку. Зазначено, що фінтех-індустрія впливає, перш за все, на розвиток інфраструктури фінансового ринку, виділено п’ять фінтех-кластерів. Запропоновано напрями розвитку секʼюритизації активів. Акцентовано, що формування екосистемних фінансових інновацій ставить перед регулюючими органами завдання сприяння впровадженню таких інновацій і розвитку цифрових технологій.