ГЛОБАЛЬНІ ВПЛИВИ ПАНДЕМІЧНОЇ КРИЗИ НА РИНОК ТРАНСПОРТНИХ ПОСЛУГ - РИБЧУК, Анатолій; ЖУРБА, Ігор; КРАВЧИК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено особливості функціонування ринку транспортних послуг у докризовий період та в умовах глобальної пандемії. Проаналізовано вплив пандемічної кризи на усі сегменти світової індустрії пасажирських та вантажних перевезень. Встановлено, що у функціонуванні структурних елементів транспортного ринку в умовах COVID-19 прослідковується низка особливостей: по-перше, морські перевезення у ковідний період зменшилися незначно та швидко відновлюються; по-друге, послуги залізничного транспорту значно скоротивлися внаслідок суворих карантинних обмежень, скорочення руху поїздів та глобального падіння виробництва; по-третє, зменшення обсягів торгівлі та перебої у ланцюжках поставок призвело до обмеження автомобільних перевезень; по-четверте, попит на пасажирські авіаперевезеня знизилися найбільше за аналізований період; по-п’яте, світовий ринок послуг трубопровідного транспорту відчув незначний вплив ковідних обмежень та демонструє активне зростання. Підтверджено поступове відновлення усіх сегментів світового ринку транспортних послуг.