КОНТРОЛІНГ У СИСТЕМІ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ ОСВІТНЬОЇ ГАЛУЗІ - БАЖЕНКОВ, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті розглянуто контролінг в системі стратегічного управління освітньої галузі. Проаналізовано важливість застосування прогресивних концепцій внутрішньогалузевого управління. Дано визначення поняттю "Контролінг", як міжфункціональному напряму діяльності в управлінській системі. Розглянуто основні концепти світових науковців щодо визначення контролінгу. Визначено можливість процесу впровадження контролінгу в системі стратегічного управління освітньої галузі. Перелічено критерії, на яких базується класична класифікація контролінгу у господарському середовищі. Проілюстровано класифікаційну спрямованість контролінгу у системі стратегічного управління освітньої галузі. Проаналізовано, на що спрямовані стратегічний, тактичний, оперативний, ситуаційний та локальний контролінги. Перелічено контролінги у залежності від напрямків реалізації. Виокремлено види контролінгу за рівневою ознакою. Розглянуто види контролінгу за сферами застосування. Визначено основні моменти, на яких має сфокусуватись впровадження контролінгу в систему стратегічного управління освітньої галузі. Проаналізовано проактивне управління у освітній галузі,що воно означає, на що сфокусовано. Перелічено основні цілі контролінгу в системі стратегічного управління освітньої галузі. Визначено базове завдання контролінгу в системі стратегічного управління освітньої галузі. Проілюстровано завдання контролінгу в системі стратегічного управління освітньої галузі. Проаналізовано загальні функції контролінгу у системі стратегічного управління освітньої галузі. Такими функціями є інформаційна функція, комунікаційна функція, управлінська функція, функція планування, обліково-контрольна функція та аналітична функція. Виокремлено принципи застосування контролінгу, на яких потрібно сфокусуватись при впровадженні філософії контролінгу в систему стратегічного управління освітньої галузі. Зроблено висновки щодо контролінгу в системі стратегічного управління освітньої галузі.