КЛАСТЕРНІ СТРУКТУРИ В РОЗВИТКУ ЗАЙНЯТОСТІ СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ РЕГІОНУ - УЖВА, Алла; ЛІТВІНОВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В статті окреслено сучасний стан соціально-економічного розвитку регіону в напрямку соціальної сфери. Встановлено, що сучасний стан соціально-економічної інфраструктури села підтверджує наявність глибокої кризи. Скрутне становище економіки села, тривале недофінансування соціальної сфери призвели до загрози фізичного руйнування її матеріально-технічного потенціалу. Наявна матеріальна база культурно-побутових об’єктів не відповідає нормам. В сільській місцевості об’єкти освіти в більшості випадків не мають сучасних технічних обладнань для навчання, не вистачає педагогічного персоналу, а рівень його фахової освіти нижчий, ніж в місті. Проаналізовано проблеми зайнятості сільських територій регіону. З’ясовано, що зайняте населення, яке вивільняється із сільського господарства з різних причин, може займатися несільськогосподарськими видами діяльності, що позитивно вплине на зростання доходів сільського населення. Отже, можливе використання не тільки сільськогосподарських угідь, але й природних і рекреаційних ресурсів, а також сприятливого середовища проживання. Однак місцеві органи влади не приділяють належної уваги розвитку сільськогосподарських видів діяльності на селі, скорочуються тваринницькі ферми, підприємництво по переробці сільськогосподарської продукції. Запропоновано формування сільськогосподарсько-туристичного кластеру для забезпечення безперебійного постачання екологічно чистої сільськогосподарської продукції та вирішення питання зайнятості населення регіону. Так, в якості прикладу такого утворення використано сільськогосподарсько-туристичний потенціал Березанського району, в межах якого розташовано 4 зони відпочинку: «Коблево», «Лугове», «Морське», «Рибаківка». Близько 170 баз відпочинку пропонують свої послуги туристам із України та ближнього зарубіжжя. Щороку Коблево-Рибаківську зону відпочинку відвідує близько 180 тис. осіб. Для забезпечення 180 тис. туристів впродовж 5 місяців курортного сезону екологічночистими продуктами харчування необхідно виділити 6,4 га ріллі для виробництва листових овочів, капусти ранньої, картоплі ранньої, сезонних овочів, баштанних та цукрової кукурудзи; 28,6 га багаторічних насаджень для виробництва ягід та винограду; 856 га сільськогосподарських угідь для виробництва продуктів харчування тваринного походження. Для виготовлення свіжої випічки селяни мають закуповувати високоякісне борошно промислового виробництва. При формуванні зони виробництва необхідно враховувати потребу мінімізації транспортних витрат. Наголошено на тому, що до складу кластеру необхідно включити сільські території, які знаходяться вздовж автомагістралі М14 та не далі, ніж 20-25 км від Коблево-Рибаківської зони відпочинку. Це сільські населені пункти, які входять до підпорядкування Коблевської сільської об’єднаної територіальної громади. Кількість працездатного населення в її межах – 5514 осіб.