ДЕМОГРАФІЧНА СТАТИСТИКА В ПЕРІОД ВІЙНИ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ОСНОВНІ ВИКЛИКИ - СИНЮК, Наталя (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Сучасні кризові явища, з якими зіштовхнулась Україна за останній час, спричинили багато негативних наслідків. Демографічна ситуація в Україні турбує багато науковців та державних діячів, наразі, це одна з найактуальніших проблем сьогодення. Скорочення кількості населення шляхом масових вбивств та шаленої тимчасової міграції, зниження тривалості та якості життя, низький рівень народжуваності – це все наслідки війни, перелік яких буде подовжуватись. Проте, варто зазначити, що саме демографічна криза є гальмом для соціально-економічного розвитку всіх систем держави, є загроза національній безпеці, а також загроза розвитку міжнародної інтеграції в глобалізаційному прагненні України. Всі проблеми демографічної кризи було прогнозовано завдяки статистичним розрахункам, які є ефективним інструментом для визначення демографічної трансформації. Приведення демографічної статистики до міжнародних стандартів дасть змогу усунути економічні бар’єри, створити міжнародне конкурентоспроможне ринкове середовище та захистити національну безпеку. Проте, наразі, виконання поставлених вимог ускладнюється військовим станом держави, а що найголовніше – це швидке зростання показників смертності, міграції та погіршення рівня життя.