РОЛЬ МЕНЕДЖЕРА-ІННОВАТОРА В УПРАВЛІНСЬКІЙ ТА ПРОЄКТНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ - ГАВЛОВСЬКА, Наталя; РУДНІЧЕНКО, Євген; КРИВДИК, Михайло; БАЛАБУСТ, Д.; ГАРБУЗЮК, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено особливості формування інноваційного світогляду менеджера-інноватора та виділено основні характеристики інноваційної особистості з позиції прийняття управлінських рішень у проєктній та управлінській діяльності. Наведено відмінності між розумінням сутності та глибинного змісту діяльності новаторів та інноваторів. Доведено, що керівник-інноватор має бути наділений ризик-орієнтованим мисленням, яке передбачає не лише здатність ризикувати, але і аналізувати причини існуючих відхилень у процесах, системах, тощо, вміти застосовувати попередній досвід, максимально використовувати наявні можливості та уникати необґрунтованих ризиків. Керівники-інноватори здатні створювати нові рішення, продукти, тощо, які дають споживачам нову якість. Вони втілюють абсолютно нові ідеї, які є унікальними та призводять до появи підривних інновацій. Отже, під керівником-інноватором слід розуміти креативного управлінця, генератора унікальних ідей, реалізація яких дає ринку нову якість. Для керівника-інноватора притаманні лідерські якості, як дозволяють впроваджувати новації. Не всі керівники можуть бути інноваційними. Лише незначна частина людей можуть продукувати інновації та втілювати їх. Для реалізації інновацій лише одних знань та навиків не достатньо, слід мати специфічні поведінкові навики та інтуїтивні інноваційні здібності. Тобто керівники-інноватори володіють особливим мисленням, що спонукає їх до нестандартних та унікальних рішень. Особливе значення інноваційне бачення розвитку бізнесу відіграє у проєктній діяльності, оскільки практично будь-який проєкт передбачає реалізацію нових ідей та управлінських підходів. Наведена модель креативного мислення актуальна не лише у реалізації інноваційних проєктів, вона є обов’язковою для успішної управлінської діяльності в сучасних умовах турбулентних змін.