ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ В УКРАЇНИ - САЧИНСЬКА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Розглянуто сутність стратегічного управління та різні підходи до його визначення. Під стратегічним управлінням розуміємо динамічний процес, що базується на використанні потенціалу підприємства, орієнтується на отримання довгострокових конкурентних переваг на ринку при своєчасному коригуванні цілей функціонування (відповідно до змін, що відбуваються у зовнішньому середовищі) шляхом інноваційної спрямованості, зростання обсягів господарювання, реструктуризації підприємств або антикризового управління. Наведено характерні особливості стратегічного управління підприємством, які базуються на певному поєднанні теорій менеджменту стосовно діяльності підприємства: зокрема на системному та ситуаційному аналізі, цільовому та інноваційному підходах до управління тощо; підприємство при цьому розглядається як відкрита соціально-економічна та матеріально-речовинна система. Показано доцільність формування стратегії та запровадження стратегічного управління в практику вітчизняних підприємств.