СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ТА ЧИННИКИ РОЗВИТКУ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ ЕКОНОМІКИ - ГОЛОБОРОДЬКО, Альона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовані основні передумови та чинники розвитку цифрових трансформацій економіки. Цифровізація стала невід’ємною важливою складовою функціонування цивілізованого суспільства і головною ланкою системи розвитку і ефективності соціально-економічні діяльності підприємств. Цифрові трансформації обумовлені розвитком інформаційного суспільства і охоплює всі сфери життєдіяльності: технічну, соціальну, економічну, політичну, культурну сфері. Цифрова економіка отримала розвиток внаслідок глобальної трансформації систем організацій і комунікацій та переходу індустріального суспільства до цифрового. В досліджені виділені та охарактеризовані два основні підходи до цифрових трансформацій, а саме еволюційний та революційний. Вивчення особливостей еволюції та особливостей якісно-кількісних змін у системі соціально-економічних відносин дало змогу виділити чотири основні етапи цифрових трансформацій у світі. На засадах дослідження особливостей еволюції цифрових трансформацій в статті автором виділені головні чинники розвитку цифрової економіки. А саме, цифрові фінанси, соціальні мережі, цифрова ідентифікація і кібербезпека, великі обсяги даних та мобільність до їх доступу, інтеграція декількох систем управління та організації економічної діяльності, можливість колаборації ведення офлайн та онлайн бізнесу. Цифрові трансформації – це результат побудови моделі взаємодії всіх учасників соціально-економічних процесів та переходу суспільства та держав на новий якісний рівень споживання і надання продуктів, організації потокових процесів та побудови всієї системи економічної діяльності. Виходячи з сформованих ознак цифрових трансформацій у соціально-економічних процесах у статті розкриті компоненти цифрової економіки - підтримуюча інфраструктура, електронний бізнес, електронна комерція, ресурсне забезпечення та цифрове врядування.