СТРАТЕГІЇ ЦИФРОВОГО АГРАРНОГО СЕКТОРУ В УМОВАХ В ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ - ПІЩЕНКО, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано передумови та умови стратегії цифрового аграрного сектору в умовах в еколого-економічної безпеки. Метою дослідження є розробка сценаріїв цифровізації в агропродовольчому секторі, які безпосередньо стосуються сільськогосподарської політики. Встановлено, що ключовим наслідком аналізу сценаріїв для розробки політики є необхідність стратегічного розвитку цифрової інфраструктури для сільськогосподарської політики. Перспективи та наслідки цифровізації в агропродовольчому секторі та в аграрній політиці є невизначеними. Щоб підготувати зацікавлених сторін у аграрній політиці до вирішення невизначених майбутніх викликів, пов’язаних із цифровізацією, було розроблено чотири сценарії відповідної політики цифровізації агропродовольчого сектору. Для всіх цих сценаріїв визначено прогалини щодо важливих цілей європейської сільськогосподарської політики. Вони використовуються для отримання заходів, які усувають недоліки ефективності політики в сценаріях. Цифровізація всього процесу, від посіву та збору врожаю до складування та дистрибуції, зміцнює зв’язок між різними зацікавленими сторонами в агроекосистемі. Цифровізація також покращила видимість у ланцюжку поставок для різних учасників, зробивши процес більш прозорим і високоефективним. Розробка аграрної політики повинна брати до уваги широкий спектр вірогідного майбутнього цифровізації агропродовольчого сектору, запропонований нашим дослідженням. Необхідно також оцінити технологічний розвиток і шляхи релевантної цифровізації. Це могло б слідувати перспективі відповідальних досліджень та інновацій у більш детальному масштабі, про що могли б інформувати наші сценарії та цілі сільськогосподарської політики.