ПРІОРИТЕТИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В УМОВАХ РЕСУРСНИХ ОБМЕЖЕНЬ - НАКОНЕЧНА, Наталія; ГРАДЮК, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Економічне зростання України характеризується значною нестійкістю та надмірною залежністю від зовнішніх чинників, а економічна політика держави не базується на відповідній ресурсо-обґрунтованій моделі економічного розвитку. Разом з тим, якість ресурсного потенціалу (трудового, матеріально-технічного, природного тощо) України погіршується, причому в умовах війни – стрімкими темпами. Все це значно перешкоджає подальшому економічному зростанню країни та посилює актуальність обґрунтування цілей і вироблення концептуальних засад економічного розвитку на основі критичної оцінки та використання наявних обмежених ресурсів. Органам державної влади пропонується реалізувати заходи, які мають на меті забезпечення обов’язкової альтернативності стратегічного планування економічного розвитку країни; формування у суспільстві ідеології «переходу» до іншої якості економічного зростання; створення системи стимулів суспільної легітимізації тіньових доходів та власності, забезпечення інвестицій у інноваційний, науково-технічний розвиток, освіту та соціальну сферу; визнання усіма суспільно-політичними групами спільних системоформуючих принципів та пріоритетів економічного зростання; забезпечення лібералізації економічної політики держави.