МЕДИЧНИЙ ТУРИЗМ: СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ В УКРАЇНІ - МОСКВЯК, Ярослава (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Сучасними тенденціями розвитку туризму є відокремлення від класичного туризму новітніх, різноманітних видів і форм, які дозволяють збагатити дохід від туристичних послуг та створюють перспективи виходу на нові ринки, включаючи міжнародні. Ріст ринку туристичних послуг обумовлюється зростанням як попиту, так і ростом пропозиції̈. В основному, ріст пропозиції̈ зумовлений розвитком підприємництва, спричиненим високим рівнем оборотності та рентабельності капіталу та конкурентним потенціалом. Серед нових форм і видів туризму, які підвищують соціально економічний потенціал держави, виокремлюється медичний туризм, основною метою якого є організація лікування громадян за кордоном. Сфера медичного туризму є важливою ланкою сфери послуг, яка відіграє значну роль у активізації̈ торговельного балансу країни. З макроекономічної точки зору це зумовлено низкою факторів, таких як демографічні, глобалізаційні фактори та технологічні зміни. Метою є розкриття сучасного стану, організаційних аспектів функціонування медичного туризму як перспективного напряму діяльності туристичних підприємств в Україні. Відповідно до поставленої мети сформульовано завдання, які обумовили логічну структуру та послідовність їх вирішення: - розкрити сутність та сучасні підходи до класифікації медичного туризму; - охарактеризувати організаційно-управлінські аспекти медичного туризму в Україні; - висвітлити соціально-економічну сутність медичного туризму; - проаналізувати сучасний стан та тенденції розвитку медичного туризму в Україні та світі; - розкрити організаційні аспекти медичного туристичного продукту та його ефективність для туристичних підприємств; - виявити проблеми та окреслити перспективи розвитку медичного туризму в Україні. Об’єктом дослідження є закономірності, кількісні та якісні показники функціонування медичного туризму в Україні та світі. Предметом дослідження є організаційні аспекти медичного туризму та медичного турпродукту для підвищення ефективності функціонування туристичних підприємств.