МЕТОДИЧНИЙ БАЗИС УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО СЕКТОРА НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - ПАНЧЕНКО, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті здійснено наукове обґрунтування важливості забезпечення та підвищення рівня економічної безпеки підприємницького сектору, що передбачає позитивні та прогресивні зміни у розвитку національної економіки. Виділено низку елементів системи управління економічною безпекою підприємницького сектора національної економіки, що формують методичний базис при її формуванні та удосконаленні. Систему управління економічною безпекою підприємницького сектора запропоновано розглядати як сукупність засобів та інструментів, що забезпечують здатність підприємств ефективно здійснювати господарську діяльність, використовувати ресурсні можливості, реалізовувати економічні інтереси та інноваційний потенціал розвитку, забезпечувати конкурентоспроможність. У підсумку запропоновано розділяти систему управління економічною безпекою підприємницького сектора на суб’єктно-об’єктний (суб’єкти та об’єкти) та управлінський (функції, цілі, напрями) рівні. Зроблено висновки, що методичні основи управління економічною безпекою підприємницького сектора стосуються, з одного боку, обґрунтування процесів збереження комерційної таємниці підприємств, а з іншого – підготовки підприємств до ведення економічної діяльності в умовах впливу зовнішнього середовища та адаптації до цього зі збереженням достатнього рівня економічної ефективності та безпеки.