ОРГАНІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЖИТТЄВИМ ЦИКЛОМ ЛОГІСТИЧНОЇ ЕКОСИСТЕМИ ЛАНЦЮГА ПОСТАЧАНЬ - ЛЕСНІКОВ, Павло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Сучасні умови глобалізації в поєднанні з технологічними трансформаціями призвели до зменшення ефективності лінійних підходів до управління ланцюгами постачань. Зростання складності господарських відносин, посилення конкурентно-коопераційних взаємодій між суб’єктами господарювання та розвиток цифрових технологій призвели до появи екосистемних концепцій управління логістичними процесами, орієнтованих на отримання синергетичних ефектів від взаємодії учасників та забезпечення стійкості функціонування через посилення адаптаційних можливостей. Метою статті постав розвиток теоретико-методичних та практичних засад організації адаптивного управління життєвим циклом логістичної екосистеми ланцюга постачань в умовах зростання невизначеності та мінливості змін середовища господарювання. Методологія дослідження поєднала теорії організаційної екології та системної інженерії з об’єктно-орієнтованим моделюванням. Використано формальний апарат мови предикатів для опису взаємодій між бізнес-об’єктами екосистеми та моделювання їх станів. Розроблено концептуальну модель логістичної екосистеми ланцюга постачань, яка містить три рівні архітектури: конструктив (фізична сутність бізнес-об’єктів), функціональність (поведінка через зміну станів) та управління (нагляд за реалізацією процесів). Запропоновано модель життєвого циклу логістичної екосистеми, яка співвідносить стадії розвитку зі специфічними методами роботи. Обґрунтовано переваги екосистемного підходу, включаючи віртуалізацію взаємодій, інституціоналізацію довіри, динамічне ціноутворення та оптимальний розподіл замовлень. Новизна дослідження міститься представлення ланцюга постачань як екосистеми на основі виділення взаємодіючих бізнес-об’єктів, формалізації їх станів та переходів за допомогою предикатної логіки, а також моделюванні життєвого циклу екосистеми в контексті модельного часу системної інженерії. Таке подання ланцюга постачань є основою для підвищення адаптивності та стійкості ланцюгів постачань через максимальне пристосування для створення цифрових платформ управління логістичними екосистемами на основі впровадження технологій четвертої промислової революції.