УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ТА КОНКУРЕНТНИМИ ПОЗИЦІЯМИ СУБ’ЄКТІВ БІЗНЕСУ: МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ ІНСТИТУЦІЙНОГО СЕРЕДОВИЩА - ПАНЧЕНКО, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Обґрунтовано актуальність проблематики досліджень у сфері ідентифікації та аналізування впливу чинників зовнішнього середовища на підприємницьку активність та формування конкурентних позицій суб’єктів господарювання. Метою дослідження визначено наукове обґрунтування теоретично-методичних аспектів управління розвитком та конкурентними позиціями суб’єктів бізнесу і проведення економетричного моделювання впливу чинників інституційного середовища на ефективність інструментарію такого напряму управління. Оцінено факторне навантаження компонент індекса економічної свободи в Україні у 2000-2020 рр., що дозволило визначити властиві числа кореляційної матриці за компонентами індексу економічної свободи в країні. Наведено результати оцінювання взаємозв’язку між обсягами товарообороту малих суб’єктів підприємництва на одного мешканця та компонентами економічної свободи в Україні. Розраховано факторне навантаження компонент показника легкості ведення підприємницької діяльності малих суб’єктів підприємництва в Україні. Виявлено взаємозв’язки між обсягами ділової активності та компонентами показника якості підприємницького середовища в Україні.