ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА МІСТА ТА СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ: ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ТА ВЗАЄМОЗАЛЕЖНІСТЬ - РУДНІЧЕНКО, Євген; ГАВЛОВСЬКА, Наталя; АЛЕКСІЄНКО, Олег; КАРАБАЄВ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті досліджено сутність поняття «система» та «система економічної безпеки підприємства», представлено виділені у наукових публікаціях складові системи економічної безпеки підприємства. Представлено взаємозвʼязок економічної безпеки міста та економічної безпеки підприємств. Дано авторське визначення системи, зокрема, під системою слід розуміти сукупність елементів, що утворюють одне ціле, і характеризуються взаємозв’язками між елементами, має вхід та вихід (мінімум один) для забезпечення зв’язку із зовнішнім середовищем. Поняття система згідно таблиці характеризується наступними параметрами: сукупність елементів; взаємопов’язаність елементів у одно ціле; наявність взаємозв’язків між елементами. Окрім того, система може характеризуватися з точки зору з позиції теорії регулювання, зокрема: наявністю «входів» та «виходів»; характеризуватися здатністю обробки інформації; характеризуватися законом поведінки або особливостями функціонування системи; характеризуватися керуючими впливами. Система економічної безпеки – сукупність взаємопов’язаних елементів, що спрямовані на забезпечення безпеки підприємства від зовнішніх загроз та викликів. Наведено авторське бачення системи економічної безпеки підприємства, із виділенням її складових, меж системи та середовищ (яке має відношення до системи і немає відношення до системи), входів та виходів. Середовище, що має відношення до системи – це те оточення, що необхідне для розуміння системи економічної безпеки підприємства, особливостей її функціонування. Для системи характерні входи і виходи, за допомогою яких система економічної безпеки взаємодіє із оточуючим середовищем. У статті зазначено, що об’єднання запропонованих складових системи (екологічної, техніко-технологічної, інформаційної, силової, інтелектуальної, політико-правової, кадрової, фінансової) формують емерджентну властивість системи. Нова властивість (емерджентна властивість) з’являється саме внаслідок об’єднання складових системи економічної безпеки підприємства. В межах системи відбуваються управлінські процеси з метою забезпечення властивостей системи та досягнення поставлених цілей її функціонування. Доведена взаємозалежність економічної безпеки міста та підприємств.