ЦИФРОВІЗАЦІЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ ТА E-COMMERCE ЯК ЇЇ СКЛАДОВА - КУЛАКОВА, Світлана; ЖИТНИК, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Не дивлячись на розрив між Україною та Європейським Союзом у загальному розвитку економіки та різноманітних державних інституцій, наша держава поступово наближається до передових країн Європи за показниками поширеності та доступності цифрових web-сервісів. У питанні з’ясування основних трендів Інтернет-технологій авторитетними для міжнародних корпорацій є щорічні звіти компанії Kepios, засновником якої є Саймон Кемп, головний аналітик DataReportal. У черговому звіті під назвою «DIGITAL 2022: UKRAINE» говориться, що у січні 2022 року в Україні було близько 31,10 млн інтернет-користувачів. Рівень проникнення Інтернету на початок року складав 71,8% від загальної кількості населення. Для порівняння у Німеччині даний показник становить 93%, у Франції – 93%, у Швейцарії – 98%, у Румунії – 88%, у Польщі – 87%, а у США – 92%. Однак навіть за складних економічних і політичних умов, у яких наразі перебуває Україна, вона має велику кількість проєктів, пов’язаних із цифровізацією. Разом з тим, беручи до уваг прагнення України стати учасницею ЄС, країни Європи усіляко сприяють застосуванню цифрових технологій у економіці нашої держави. Отже, у наш час процес цифровізації економіки набирає потужних обертів. Виходячи із сутності явища цифрової економіки, її формування напряму пов’язано із модернізацією та застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій, для котрих мережа-Інтернет та різні гаджети є основою. Таким чином, у статті авторами здійснюється опис цифровізації як комплексного економічного процесу докорінної трансформації економік країн світу. При цьому увагу було звернуту на ініціативи ЄС, які націлені на впровадження інформаційних технологій у сферах бізнесу та управління державою. Також було розглянуто вплив масштабних економічних потрясінь, яких зазнала Україна в останні роки, на сферу e-commerce.