ОСОБЛИВОСТІ МІЖНАРОДНОГО ТРАНСФЕРУ ТЕХНОЛОГІЙ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ РОЗВИТКУ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ - МАНДИЧ, Олександра; БАБКО, Наталя; ЛИШЕНКО, Маргарита; ХАРЧЕВНІКОВА, Лілія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
Стаття присвячена визначенню та аналізу особливостей міжнародного трансферу технологій. Загострення економічної ситуації в Україні спочатку внаслідок пандемії Covid-19, а згодом – повномасштабного вторгнення, значно вплинуло на всі соціально-економічні процеси як всередині нашої країни, так і у глобальному масштабі. Результатом таких викликів сучасності стало сповільнення глобального економічного зростання. Для активізації інноваційного середовища в Україні доводиться вирішувати питання забезпечення виходу вітчизняних прогресивних технологій, у тому числі вироблених суб’єктами малого та середнього підприємництва, на світові ринки. Тому пріоритетним напрямом української інноваційної політики є саме міжнародний трансфер. Оскільки метою трансферу технологій є саме економічне зростання і підвищення добробуту населення, його розвиток набуває нагальної значимості у розрізі вирішення вище окреслених проблем. У статті розглянуто сутність і особливості міжнародного трансферу технологій. Визначено позитивні риси трансферу технологій. Охарактеризовано етапи трансферу технологій. В умовах відновлення та розвитку української економіки побудова ефективного механізму трансферу технологій базуватиметься на побудові ефективного механізму взаємодії між державою та бізнес-структурами, розвитку центрів трансферу технологій, розширенні державної політики у сфері трансферу технологій. Визначено, що підвищення результативності механізму трансферу технологій сприятиме підвищенню рівня розвитку інформаційно-комунікаційних технологій шляхом створення спеціалізованих науково-технологічних платформ. Окреслено форми трансферу технологій. Розглянуто джерела комерціалізації трансферу технологій. Означено основні способи комерціалізації трансферу технологій.