ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ЛІСОВОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ - МЕНДЕЛА, Євгенія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
В сучасних умовах господарювання ефективний розвиток будь-якого підприємства, галузі, регіону, країни практично нереальний без впровадження та використання інновацій, які визначають загальний рівень конкурентоспроможності суб’єкта господарювання на внутрішньому та зовнішньому ринках. Залучення інновацій може сприяти підвищенню ефективності використання основного та оборотного капіталу, продуктивності праці, зниження собівартості та інших показників, що сприяє зниженню собівартості продукції, економії ресурсів і досягненню цільового рівня прибутку. Сьогодні одним із основних глобальних напрямів інноваційного технологічного процесу є розвиток лісового господарства, метою якого є вдосконалення та активізація діяльності шляхом використання новітніх технологій. Тому все більш актуальним стає пошук інновацій, які можуть підвищити ефективність ведення лісового господарства. Ліси надзвичайно важливі для економічного потенціалу України. Вони служать сировиною для діяльності та розвитку багатьох галузей економіки, створюють сприятливі умови для життя людей. Тим не менш, вони в задовільному стані, тому що є багато факторів, які стоять на перешкоді їхньому розвитку. Тому дослідження щодо використання інноваційних технологій як запоруки підвищення ефективності лісогосподарської діяльності потребують глибоких досліджень. У статті комплексно досліджено реалізацію інноваційного розвитку лісового господарства України, яка базується на концепціях сталого розвитку та управління лісами, використовуючи кращий досвід європейських країн та традиції, сформовані в Україні. Реалізація ряду інноваційних заходів виявилася передумовою успішного розвитку національного лісового господарства. Ці заходи покликані усунути протиріччя між лісівництвом і лісництвом, розвивати інтегрований процес у сфері заготівлі, збереження та використання лісових ресурсів на основі орендних відносин та спільних інтересів в організаціях сталого лісокористування. Метою цієї статті є визначити основні види інноваційних технологій та сфери їх застосування в лісовому господарстві країни.