КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ РОБОЧОЇ СИЛИ ПІД ВПЛИВОМ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - ШАТАЛОВА, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2022)
У статті проаналізовано наслідки впливу цифрових технологій на компетентнісний потенціал робочої сили. Визначено, що впровадження цифрових технологій обумовлює формування мегатрендів, які викликають зміни в організації бізнес процесів, соціально-трудових відносинах, формах зайнятості, організації робочого процесу, принципах формування вартості робочої сили та її якості. Зазначено, що в цифрову еру актуалізуються можливості людини, які не можуть бути алгоритмізованими цифровими технологіями, ̶ когнітивні навички, а також цифрові компетенції, які сприятимуть співпраці людини з розумним машинами та інтеграції в цифрове середовище. Платою за неспроможність опановувати цифрові компетенції виступить недоотриманий дохід та зниження конкурентоспроможності. Охарактеризовано мікрокваліфікацію як ефективний інструмент підвищення компетентнісного потенціалу робочої сили.